Monday, March 30, 2009

Dr Stones diet

Om inte kålsoppan gör att jag mår bättre får jag nog testa det här istället.

(text ohederligt stulen från sund.nu)

Dieten pågår i sju veckor och under denna tid ska man utesluta alkohol, kaffe, vanligt te, animaliska produkter som ägg, jäst, mjölkprodukter, ost (inkl fetaost och getost) samt upphettat fett, socker, salt, potatis, ris, bröd, pasta eller spannmålsprodukter. En enda skiva bröd är tillräckligt för att förstöra resultatet av dieten på grund av stärkelsejäsningen.

Det man ska och bör äta är:
obegränsad mängd av alla sorters grönsaker, frukt, bär och nötter (ej salta jordnötter men gärna mandel, hasselnötter, cashewnötter, orostade solrosfrön). Ett tips är att blanda torkad frukt och nötter i en stor påse och ha som snacks mellan måltiderna. Nötterna innehåller både protein och nyttigt, fleromättat fett. Linser och bönor får ätas en gång i veckan, de innehåller nämligen en viss mängd stärkelse. Kikärtor är bra, om du köper råa och kokar/blötlägger själv. Honung, kokos och lönnsirap är tillåtet som sötningsmedel och ”godis”. Man får dock ej äta havregryn eller några som helst sädeslag, gröna ärter, majs (innehåller stärkelse), oliver (saltade) samt grönsaksbuljong som innehåller salt.

Daglig rutin:

1. Frukost

Börja varje dag med att på fastande mage intaga en leversköljning, s k Liver Flush:

3-4 msk olivolja blandat med en halv pressad citron och en halv grape. Tillsätt 2-3 pressade vitlöksklyftor. Blanda juiceblandningen noga och drick.

Obs! Vitlök ”luktar” endast då det blandas med animaliska produkter eller mjölkprodukter. Det tar ca 14 dagar innan slaggen av dessa produkter försvinner. Man kan då istället använda vitlökskapslar för att efter drygt två veckor övergå till färskpressad vitlök. Därefter uppstår i allmänhet ingen besvärande lukt.

Den här blandningen sköljer ur lever, njurar och tarmarna och hjälper till att återupprätta deras riktiga funktioner. Kroppens hela välbefinnande beror på detta.

2. Dr Stones te

Efter leversköljningen drickes te som man själv gör enligt följande:
Blanda 1 dl lakritsrot, 1 dl anis, 1 dl fänkål, 1 dl pepparmynta och 1 dl bockhornsklöverfrö i en stor burk med lock och förvara torrt. (Kryddorna hittar du i saluhallen eller välsorterade kryddaffärer)
Tag ca 1 msk av teet till 1 liter kokande vatten. Låt teet stå och dra i några minuter. Drick varje morgon efter leversköljningen. Obs att ingen honung får användas på morgonen.

Teet är renande och motverkar eventuellt illamående efter leversköljningen. Ju mer slagg man har i kroppen, desto mer illa mår man av olivoljeblandningen. Allt eftersom kroppen rensas ut blir det lättare och lättare att få i sig leversköljningen. Har du stora svårigheter med leversköljningen så börja med en liten dos och öka sedan successivt.

3. Mellanmål

Drygt två timmar efter ”frukosten” drickes minst 2,5 dl grönsaksjuice som kan göras av grönkål, morötter, salladsblad och annat grönt som finns att tillgå. Blanda detta med 2,5 dl rödbetsjuice. Juice av lök, kålrot, rädisor och vitlök kan med fördel tillsättas. Drick sakta så att drycken blandas ordentligt med saliven.

Ingen annan mat skall intagas med denna morgonutsköljande diet.

4. Lunch:

Råkostsallad, gjord av färska blandade grönsaker för säsongen. Innehållet kan variera men bör definitivt innehålla groddar av mungbönor, bockhornsklöverfrö, luzernfrö (alfa-alfa) och färska champinjoner som är rika på proteiner. Till salladen kan man göra en dressing av oliv- eller solrosfröolja blandad med äppelcidervinäger, som kryddas efter smak med citron, ingefära, vitlök eller örtkryddor. (Obs! ej örtsalt)

Varma grönsaker kan också tillredas och ätas. De får dock endast tillagas genom ugnsbakning, ångkokning eller lätt förvällning, eller genom att steka i vatten. Inga former av fett får upphettas. Olivolja eller solrosfröolja kan tillsättas efter tillagningen, t ex ringla över.

5. Eftermiddag:

Drick ännu ett glas grönsaksjuice, som på morgonen. Eventuella grönsaksrester kan kokas till en soppa.

6. Middag/kvällsmål:

Laga varm mat eller upprepa lunchens sallad. Ät gärna en riklig tallrik blandad frukt som efterrätt. Drick en stor kopp bockhornsklöverte efter måltiden och söta med honung om så önskas.

Tips:

Vid förstoppning: lägg päron i salladen eller blötlagda katrinplommon. Tillsätt mer lakritsrot till morgonteet och eventuellt färsk vitlök.

Vid kraftig eller långvarig diarré: uteslut lakritsroten ut morgonteet och eventuellt även leversköljningen tills diarrén upphör. Lägg kanel i teet och strö fint malen kanel över t ex ugnsbakade äpplen, dadlar och russin. Drick gärna björnbärsjuice.

Tillsätt gärna svartpeppar om du äter kål för att förhindra gasbildning.

Kärnorna från citrusfrukter kan hållas i munnen några minuter. Tugga noga och spotta ut. Kärnornas bittra essence är bra för lever och gallblåsa.

Då detta är en eliminerande diet är det av stor vikt att slaggprodukterna som frigörs också kan lämna kroppen! Därför bör man se till att tarmen fungerar tillfredsställande. Detta görs bäst med vattenlavemang (finns att köpa på Apoteket). Det utdrivna vattnet bör vara helt färglöst.